Barnefiendtlig kampanje mot ny barnelov
– Det er massivt forskningsbelegg for at det ikke heldig for barn å vokse opp uten en far i livet. Vi har også mange undersøkelser som underbygger at delt omsorg er den ordningen som statistisk best ivaretar barns oppvekstvilkår, skriver Øivind Østberg.
Av Øivind Østberg, advokat og styremedlem i PASG Norge
Shazia Majid har en kommentar i VG den 12.5 der hun slutter seg uforbeholdent til kampanjen mot den nye barneloven.
Kampanjen har tilsynelatende lykkes med å få stor oppslutning. Ikke ut fra et solid faglig grunnlag, men det motsatte. Det presenteres et vrengebilde både av loven og av den virkeligheten loven skal regulere.
Inga Marte Thorkildsen, tidligere SV-statsråd i barne- og familiedepartementet og nå sentral i Stine Sofies stiftelse, mante under stortingshøringen fram bilder av barn som var traumatiserte og redde for menn. Med lovforslaget får vi mer av dette, skulle vi forstå.
Shazia Majid slutter opp om denne fortellingen. Det er kun fedre som pekes ut som en trussel mot barns trygghet og helse. Mødre er kun ofre. Loven er «barnefiendtlig» fordi den tar et skritt – om enn reelt sett lite - i retning av mer likestilling,
Hvis man er et voksent menneske som har gjort seg noen erfaringer i livet, og hvis det er barnas beste man er opptatt av, går det ikke an å tegne et bilde av virkeligheten der kjønnene så skjematisk er inndelt som henholdsvis gode og onde.
Som om ikke mødre også er i stand til å vise dårlig omsorg og volde barn skade. Som om ikke fedre kan representere noe positivt for barnas oppvekst og være de som beskytter barna mot mødre som - kanskje fordi de selv bærer med seg tunge oppvekstopplevelser - ikke evner å sette barnas interesser foran sine egne.
I en fersk undersøkelse av NOVA framkommer det at barn rapporterer i større grad å ha opplevd vold fra mødre enn fedre, det gjelder både mild vold, grovere vold og psykisk vold.
Det er oftest mødre, ikke fedre, som uten god grunn presser den andre forelder ut av barnets liv. Undersøkelser viser at antallet barn som ikke ser sin far i løpet av en gjennomsnittlig måned er høyt, og ikke har blitt redusert de siste 12-13 år.
Det er massivt forskningsbelegg for at det ikke heldig for barn å vokse opp uten en far i livet. Vi har også mange undersøkelser som underbygger at delt omsorg er den ordningen som statistisk best ivaretar barns oppvekstvilkår.
“Mødre og fedre må anerkjennes som like viktige i barnets liv, også etter samlivsbrudd”
At en ny lov oppmuntrer til dette, er derfor logisk, og det svarer til oppfatningene til et stort flertall i folket (67% ifølge Ipsos).
Dagens lov og rettspraksis legger stor vekt på at barn skal beskyttes mot vold og overgrep. Det skal lite til for at dette blir tillagt avgjørende vekt når det skal treffes avgjørelser om omsorg og samvær. Det er intet i forslaget som signaliserer endring av dette. Det skal fortsatt være åpent for domstolene hvilken fordeling av myndighet og samvær som i det enkelte tilfellet anses å være til barnets beste. Det nye er at også delt myndighet er et alternativ, og at inntil noe annet er bestemt, så videreføres den delte myndighet som foreldrene faktisk hadde under samlivet.
Mødre og fedre må anerkjennes som like viktige i barnets liv, også etter samlivsbrudd. Dette selv om barna må beskyttes mot noen få av dem! Politikerne bør ikke la lobbygrupper preget av en ekstremt skjev kjønnsbalanse få bestemme landets lov. De bør se på argumentene, se på fagkunnskapen og lytte til vanlige folks mening! Det er ikke barnefiendtlig.