Foreldrefremmedgjøring – et tilsvar til fagpersoner som vegrer seg for kunnskap
Eivind Meland og Lill Stella Høslom
Steinsvåg og medarbeidere hevder i en artikkel i Fokus på familien (nr. 4, 2024) at tilhengere av begrepet foreldrefremmedgjøring (FF) er fremmedgjort for selve begrepet og er ute av stand til å vurdere problemer knyttet til samværsvegring etter skilsmisse på en systemisk og mangefasettert måte. Det er et større problem at fagpersoner med sterk innflytelse på myndighetsutøvelse lukker øynene for fenomenet og usaklig beskylder vårt perspektiv for å være ensidig og ugyldig.
Høyesterett med menneskerettsstridig og psykologfaglig tvilsom praksis
Ola Tellesbø og Eivind Meland
Norge er dømt 23 ganger av EMD de siste fire-fem år for å ha så begrenset samværstid mellom foreldre og barn at det ikke støtter hensynet til tilbakeføring. Høyesterett endrer praksis, ikke til det bedre, men til det verre.
International Parental Alienation Awareness Day 25. april 2025
Phillip Hendrix, President, Parental Alienation Study Group
Parental Alienation Study Group har siden sin grunnleggelse i 2010 vært verdens ledende stemme om spørsmålet om foreldrefremmedgjøring. Vi gjør dette gjennom vårt arbeid for bevissthet og i anerkjennelse av våre tre sammenkoblede mål: forskning, utdanning og korrigering av feilinformasjon om foreldrefremmedgjøring.
ICSP-konferansen 2025: “Shared Parenting in Practice – Challenges and Opportunities"
Den sjuende konferansen i ICSP, International Council on Shared Parenting, går av stabelen 3-6. Desember i Lisboa. Konferansens hovedtema er: Shared Parenting in Practice: Challenges and Opportunities.
Ny barnelov – tanker etter en konferanse i Foreningen 2 Foreldre
Eivind Meland
Jeg deltok som innleder og paneldeltaker på F2Fs konferanse om ny barnelov i Oslo onsdag 2. april. Fire politikere fra Fremskrittspartiet, Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet var utvetydig for en endring av barneloven slik at barnet som utgangspunkt får nyte godt av likeverdig foreldremyndighet også etter skilsmisse. Fra Advokatforeningen deltok Hanne Skråmm og begrunnet hvorfor advokatene støtter delt bosted og likeberettiget foreldremyndighet. Hvordan kan det ha seg at Barneombudet inntar et standpunkt som i sin konsekvens truer barns rett til familieliv slik det er hjemlet i Den Europeiske Menneskerettskonvensjonen og i FNs Barnekonvensjon?
Sammendrag av konferansen “Rettssikkerhet og barnets beste – uforenlige hensyn?"
Morten Kvam.
Den 15. mars 2025 arrangerte MannsForum i samarbeid med PASG en viktig konferanse med mål om å avdekke systemiske feil i håndteringen av foreldretvister i Norge. Konferansen samlet eksperter fra juridiske, psykologiske og politiske miljøer for å belyse hvordan dagens rettssystem ofte svikter både foreldre og barn i saker om omsorg og samvær.
Foreldrefremmedgjøring som hatkriminalitet rettet mot far-barn-relasjoner
Edvard Kruk
Graden av ondskap og likegyldighet hos de som engasjerer seg i foreldrefremmedgjøring kan ikke overvurderes. Det er ødeleggelsen av noe så skjørt og dyrebart som det hellige båndet mellom en kjærlig forelder og barn.
Anklager om vold og overgrep i foreldretvister sett fra et dommerperspektiv
Rune Bård Hansen, lagdommer i Agder lagmannsrett
Her presenterer vi Rune Bård Hansens innlegg på seminaret i regi av Mannsforum og PASG Norge 15. mars 2025.
– Den verste konsekvensen av uriktige beskyldninger er at barn og forelder kan blir frarøvet kontakt med hverandre, skriver Hansen.
Seminar: Rettsikkerhet og barnets beste – uforenlige hensyn?
MannsForum og PASG Norge arrangerte 15. mars 2025 fellesskap et seminar som satte søkelyset grunnløse anklager og anmeldelser i forbindelse med tvister om felles barn.Alle er enige om at barnets beste skal være styrende for avgjørelser om bosted og samvær. Men mange opplever at dette i praksis kan bety at deres og barnas rettssikkerhet blir ofret. Hvis en beskyldning om vold eller overgrep legges til grunn uten bevis – for å være på den «sikre siden» – kan det bety at en forelder blir uskyldig stemplet som voldsutøver og blir frarøvet kontakt med barnet sitt. Er dette akseptabelt i et rettssamfunn? Og er det til barnets beste?
Vi trenger et lovverk mot samværssabotasje og falske anklager
Lill Stella Høslom
Falske anklager om vold i nære relasjoner er utbredt og belastende for utsatte. Det kan i seg selv betraktes som en form for psykisk vold. Hvis vi ikke anerkjenner at manipulasjon og falske anklager faktisk forekommer, risikerer vi at en ensidig tilnærming som ender opp med å skade nettopp de barna vi ønsker å beskytte.
Avgjørelse fra EMD mot Polen med sterk relevans for Norge
Av Eivind Meland og Øivind Østberg
Ny dom om foreldrefremmedgjøring og samværssambotasje stiller norsk praksis i et avslørende lys, mener professor emeritus Eivind Meland og advokat Øivind Østberg.
Seminar: Rettssikkerhet og barnets beste – uforenlige hensyn?
Mannsforum og PASG Norge arrangerer i fellesskap et seminar som setter søkelyset på noen av de såreste og vanskeligste punkter som gjelder tvister om barn. Alle er enige om at barnets beste skal være styrende for avgjørelser om bosted og samvær. Men mange opplever at dette i praksis kan bety at deres og barnas rettssikkerhet blir ofret. Hvis en beskyldning om vold eller overgrep legges til grunn uten bevis – for å være på den «sikre siden» - kan det bety at en forelder blir uskyldig stemplet som voldsutøver og blir frarøvet kontakt med barnet sitt.
Den 7. PASG-konferanse i Toronto
Den neste internasjonale konferansen med fokus på Foreldrefremmedgjøring går av stabelen i Toronto i dagene 10-12. september.
Kilden Kjønnsforskning – en del av norsk kanselleringskultur
Av Eivind Meland
Lesere av PASGs hjemmesider har fått med seg at den internasjonale PASG konferansen i september ble en suksess. Toneangivende deler av norsk fagmiljø var ikke interessert, og noen har villet kansellere hele foreldrefremmedgjørings-begrepet. Én av svært få medier som deltok på konferansen, var Kilden Kjønnsforskning, en publikasjon som finansieres av Norges Forskningsråd. Journalisten intervjuet begge konferanselederne, fikk tilsendt fotos fra konferansen og fikk supplerende opplysninger gjennom diverse e-poster. Arrangørene gikk selvsagt ut fra at de ville publisere fra konferansen. Men NEI: Etter fem måneder får vi beskjed om at de ikke vil publisere fra konferansen. Redaktøren henviser til Vær varsom plakaten 3.2
Vi trenger et nytt perspektiv på barneretten
Av Eivind Meland
Barnelovutvalget leverte sin innstilling om endringer i Barneloven for mer enn fire år siden. Regjeringen AP/SP publiserte en høringsuttalelse i juni i fjor, men fortsatt lever vi med en lov som er preget av «the winner takes it all», og som gjør noen foreldre til A-foreldre og andre til B-foreldre etter skilsmisse. De endringer som ble foretatt i Lov om barn og familier i mars 2017 var på ingen måte tilstrekkelige til å innfri de forpliktelser som en rettsstat bør ha for å virkeliggjøre barns behov for familiestøtte og omsorg fra begge foreldre. Spesielt etter samlivsbrudd synes lovgivningen ute av stand til å sikre barns behov for gjensidig omsorg.
Vald i eit kjønnsinkluderande perspektiv
Av Eivind Meland
I landet vårt er det vanskeleg å komme gjennom med anna valdsperspektiv enn: Mannen er overgripar og kvinna offer. Det er nærast blitt «den lufta vi pustar i». Samværshindring og foreldreframandgjering er vald og kontrollerande åtferd mot samværsforelderen. Men det er først og fremst eit overgrep mot barnet.
Samværshindring, samværssabotasje og foreldrefremmedgjøring
Av Eivind Meland, leder av PASG Norge.
Til Psykologforeningen v Kim Edgar Karlsen
Jeg er leder av PASG Norge (Parental Alienation Study Group) som driver folkehelsearbeid for å forebygge og håndtere destruktive familiekonflikter.
Ordene i tittelen røper et stort og skjult folkehelseproblem der foreldre som er utsatt for samværssjikane, samværshindring og foreldrefremmedgjøring rammes av en stor og alvorlig psykisk belastning. Disse handlinger har stor innvirkning på samværsforeldrenes livskvalitet og helse.
PASG Oslo 2024: Advancing the Fight Against Parental Alienation Oslo, Norway – September 4-6, 2024
The 6th international conference of the Parental Alienation Study Group (PASG), held in Oslo at the iconic Deichman Library, brought together leading experts, legal professionals, and advocates from across the globe to address Parental Alienation (PA). With over 40 lectures and panels, the conference fostered interdisciplinary dialogue, offering innovative solutions to one of the most pressing challenges in family law.
Ny lovgivning i Danmark om foreldrefremmedgjøring
Øivind Østberg
Det danske Folketinget har den 19. desember 2024 vedtatt banebrytende lovgivning som anerkjenner foreldrefremmedgjøring og trakassering som vesentlige skadelige faktorer i familiesaker. Denne lovreformen markerer en viktig endring i hvordan de bestemmende instanser skal håndtere saker knyttet til familierett. Loven trer i kraft 1. januar 2025.
Lærdommer fra en lagmannsrettssak om foreldrefiendtliggjøring
Øivind Østberg
I denne artikkelen belyser advokat Øivind Østberg de viktige lærdommene som kan trekkes fra Eidsivating lagmannsretts avgjørelse, datert 10. desember 2024. Dommen omhandler foreldrefiendtliggjøring. Østberg, som var prosessfullmektig for far i denne saken, gir sin innsikt basert på den faktiske saksgangen, og han ønsker å rette oppmerksomheten mot de alvorlige konsekvensene av en forelders negative påvirkning på barnets relasjon til den andre forelderen.